20. sep. 2016

Kuhamo skupaj XX.: Pirin polnozrnat kruh s semeni

Zadnje čase prisegam na (če že jem kruh) na pirin polnozrnati. Poskusila sem jih že kar nekaj, a ta je brez primere meni najljubši. Ravno prav rahel, dober več dni, pravi hit. In domači se strinjajo, tako da bo še kar večkrat na pekaču.

PIRIN POLNOZRNATI KRUH Z MEŠANIMI SEMENI

500 g polnozrnate pirine moke
350 ml mlačne vode
30 g svežega kvasa
2 jedilni žlici medu
70 g mešanih semen (lanena, sezam, bučna, sončnična, …)
1 jedilno žlico olja
15 g soli

V večjo skledo odtehtamo moko, v manjšo pa mleta semena. V 350 ml mlačne vode nadrobimo 30 g kvasa in dodamo 2 jedilni žlici medu. Premešamo z leseno kuhalnico in pustimo stati 15 minut. Mešanico semen prelijemo z jedilno žlico olja in dobro premešamo. V moko dodamo 15 g soli in mešanico semen, pomešanih z oljem, ter jih z roko vmešamo v moko. Vse skupaj prelijemo s pripravljenim kvascem in z roko zgnetemo v testo.
Testo pustimo v skledi in ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Testo pustimo vzhajati na toplem mestu 30 minut. Nato ga ponovno pregnetemo, razpolovimo, oblikujemo hlebčka ali štručki in prestavimo na pekač. Hlebčka ponovno pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 min.
Pečico segrejemo na 200 ºC. Hlebčka oz. štručki damo v ogreto pečico in ju pečemo 30 minut.

Dober tek!

Ni komentarjev: