28. dec. 2015

Kuhamo skupaj XIIX.: Najboljša jabolčna pita

Testo
0,5 kg moke - gladke
20 dag sladkorja
25 dag masla
2 celi jajci
2 vanili sladkorja
1 pecilni prašek
sok ene limone

Nadev
1-1,5 kg jabolk
10 dag sladkorja (odvisno od kislosti jabolk več ali manj)
cimet po lastnem okusu

Vse sestavine za testo zmešamo in pustimo počivat pol ure na hladnem. Na otip je bolj pacasto in se lažje oblikuje, če si roke zmočimo z vodo. Pol testa razporedimo na pomaščen in pomokan pekač na dno. Sledi plast nadeva. Za nadev jabolka olupimo in naribamo, dodamo sladkor in cimet in dobro premešamo. (Malo lahko postoji, da jabolka zoksidirajo, pita je še slajša. Drugo polovico testa na jabolka damo v obliki trakov, ki se križajo (karo vzorec). Pečemo pri 180 stopinjah 1 uro (odvisno od pečice!)
 Dober tek!

Ni komentarjev: